Survivalgids voor de 21ste eeuw

21 denkvaardigheden om te dealen met onze boeiende tijd

Ik ben het boek ‘Survivalgids voor de 21e eeuw’ van Joost Cottyn aan het lezen en ik was vanaf het eerste moment geboeid door de manier waarop hij ons inzichten aanreikt over mogelijke denkvaardigheden.

Wat mij vooral boeide, was zijn inzicht in ‘kruispuntdenken’.

21 denkvaardigheden

Joost Cottyn stelt dat een kruispuntmoment een tijdstip, een moment is waarop je je bewust wordt dat je maar over één leven beschikt en je er weloverwogen moet mee omspringen. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je je leven over een andere boeg zal gooien, zoals bijvoorbeeld bij een ongeval, overlijden,… .

Soms gebeurt dit plots maar soms is er ook een weg die je naar het kruispuntmoment leidt.

Op professioneel vlak kan je ook kruispuntmomenten meemaken.

Ik maakte enkele jaren geleden zo’n kruispuntmoment mee en ik nam een radicale beslissing … vertrekken bij mijn werkgever. Veel feiten maakten me duidelijk dat ik niet meer verder wou functioneren in de werkcontext waarin ik zat. Maar je moet even halt houden alvorens verder te gaan. De techniek STEP, ‘Stop, Think, Evaluate en Proceed, mondde uit in een andere weg, een weg waar ik anderen kan helpen en laten groeien.

De weg naar mijn kruispuntmoment lag bezaaid met teleurstelling, woede, verbazing maar ook met geluk en groeimomenten. Ik volgde vele opleidingen die me nog duidelijker maakten dat een andere weg mogelijk was. Wat een geluk was het om dit inzicht te krijgen.  Ik bereidde mijn nieuw pad zeer grondig voor en nam dus een weloverwogen beslissing. Geloven in mezelf en ervoor gaan.   En ja, in hetzelfde domein en in dezelfde niche waarin ik voorheen werkte maar … zonder de beklemming geremd te worden door een toxische omgeving. Ik vertrok opgelucht, als zoveelste. En, na mij hielden nog veel anderen het voor bekeken.

Ik vertrok uit mijn gouden kooi en ik weet nu dat dit de enige juiste beslissing is geweest.  

Ik wens iedereen enkele ‘kruispuntmomenten’ toe en vele dromen om waar te maken ! Maar bedenk, eerst STEP !

Wij helpen je graag verder op je pad en je STEP !