HYGGE, Deense levensfilosofie

DE DENEN EN GELUK

Hygge (‘húú-guh’) komt uit Denemarken en betekent het creëren van comfort, warmte en samenhorigheid. Je kunt het een beetje vergelijken met ons woord ‘gezelligheid’.

Hygge beschrijft een gevoel en het ervaren van een fijne, warme sfeer. Het bestaat onder meer uit fijn gezelschap, lekker eten en drinken,ontspanning, je favoriete invulling van vrije tijd. Hygge draait om het hier en nu.

Hygge is gebaseerd op een niet-materialistische opvatting van geluk: weinig, maar beter leren bezitten en dat vooral delen. Ook eenvoud staat centraal, zowel op mentaal vlak als op het vlak van comfort.


Naast die vrije tijd is er uiteraard ook je arbeidstijd.

Om hier wat meer hygge in te brengen kan je verschillende zaken doen. Vermijd multitastking, vergeet je Fika niet met de collega’s en zorg voor een duidelijk stopmoment van je werkdag.

Omdat je heel wat uren spendeert aan je werk kan je het even goed gezellig maken, creëer een mooie werkplek, plaats planten, …

Ik was vorig jaar op vakantie in Denemarken en waar je ook gaat op Deense wegen, in het straatbeeld, op restaurant kom je … hygge tegen. Hygge pancakes, hygge zitbanken, …

Ik kon er alvast goed aan wennen.