Sisu, Lagom, Hygge, Scandinavische levensfilosofie

Sisu, Lagom en Hygge … wat ? Wel, dat is driemaal welzijn op Scandinavische wijze.
Iedereen die me een beetje kent, weet dat ik enorm geïnspireerd en begeesterd wordt door Scandinavië, jawel door het hoge noorden.
Finland is al meerdere malen uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld, ook het Finse onderwijs behoort tot de wereldtop. Redenen om even naar het noorden te kijken ! Je moet er geweest zijn om het te ‘voelen’, de positieve gevoelens, veel energie, en goed in je vel zitten.
In deze periode van het jaar is dat niet vanzelfsprekend en we kunnen er niet om heen, ook hier gaan we door een donkere periode. Maar, we hebben wel de ‘winterwende dag’ al achter de rug.
Het woord Sisu verwijst naar een mix van moed, veerkracht en standvastigheid, kortom naar doorzettingsvermogen. We zijn ongeduldig geworden en willen direct resultaat, of in ieder geval heel snel. Mensen die Sisu hebben, zijn geduldig en creatief. Ze wachten op het juiste moment en gaan dan vooruit, stap voor stap, zonder op te geven.
Hoe doen zij dat ?
Tip 1: ontwikkel een action mindset. Iemand met een action mindset ziet negatieve gebeurtenissen niet zozeer in termen van goed en slecht, maar vooral als nieuwe ervaringen.
Tip 2: put kracht uit de veerkracht die je al getoond hebt. Eerdere ervaringen kunnen een dankbaar reservoir zijn om kracht uit te putten. Je realiseert je dat je sterker bent dan je dacht.
Tip 3: blijf elkaar zien. Sisu heeft ook een sociaal aspect. Blijf elkaar zien, spreek af en blijf niet op je eentje zitten. Maar vooral, spreek als het niet zo goed met je gaat.
Ook in je werk kan je een sisu mindset creëren. Het gaat er om hoe je omgaat met uitdagingen en van problemen, indien mogelijk, opportuniteiten kan maken. Je mag sisu wel niet forceren, gezonde sisu wil zeggen dat je weet wanneer je hulp moet vragen en een pauze moet nemen.
Wij wensen jullie veel SISU.